Minne seuraava musta joutsen laskeutuu?

Finanssimarkkinoilla on viime päivinä nähty kasvavaa hermoilua. Kiinan vähittäismyynnin toipuminen näyttää synkältä ja hermoilu on siirtynyt myös Aasian ja Euroopan pörsseihin. Samaan aikaan mediassa sijoittajia pelotellaan reippaiden kurssilaskujen todennäköisyydellä sekä osakemarkkinoiden hermostuneisuutta mittaava VIX-indeksi pomppasi alkuviikosta melkein 40 % nousuun.

Suuremmasta paniikista ei ole vielä tietoa, mutta odottamaton musta joutsen saattaa liihottaa elämäämme täysin yllättäen. Sijoittajan näkökulmasta musta joutsen, eli odottamaton ja erittäin epätodennäköinen tapahtuma on pahin mahdollinen, sillä markkinoiden romahdus tapahtuu aina ja poikkeuksetta nopeasti. Näistä toipuminen voi puolestaan kestää pitkään, joten sijoitussalkku- sekä strategia kannattaa rakentaa mahdollisimman joustavaksi kriisien varalta.

Määritelmällisestikin seuraavaa mustaa joutsenta on mahdotonta ennustaa, mutta sijoittajien on hyvä pitää mielessä seuraava lause: ”Expect the unexpected” eli ”Odota odottamatonta”. Kun riskit pitää mielessä, on niihin helpompi myös varautua.

Nyt moni asiakkaistamme onkin nostanut kysymyksen, tulisiko oman salkun osakepainoa sopeuttaa markkinoiden uhkakuvien kasvaessa. CapMan Wealth Servicen CIO Mikael Löfberg muistuttaa kuitenkin, että vanhat tutut sijoitusmenetelmät on hyvä pitää mielessä markkinoiden panikoidessakin:

  1. Tärkeintä on sitoutuminen omaan sijoitussuunnitelmaan ja ylläpitää riittävää hajautusta myös osakemarkkinoille haastavimpina ajankohtina.
  2. Markkinoiden parhaat nousupäivät määrittävä ison osan sijoitusten kokonaistuotosta, joten kokonaan markkinoilta ei ole järkevää poistua.

Viime vuoden maaliskuun romahduksen jälkeen on pörssin nousu ollut melko huimaavaa. Nyt onkin hyvä aika suojata jo saatuja tuottoja ja tarkastella vastaako nykyinen salkku vielä omia tavoitteita. Sijoittajan olisi hyvä myös pohtia uusia tuottolähteitä perinteisten osake- ja korkoratkaisujen lisäksi.

Esimerkiksi, suojatason ansiosta rakennesijoitukset sopivat hyvin haastaviin markkinatilanteisiin, ja voivat tarjota sijoittajalle mahdollisuuden pysyä osakemarkkinan kehityksessä mukana pienemmällä riskillä. CapMan Wealth Services hinnoittelee rakennesijoituksia vain sopivissa markkinatilanteissa ja käytössämme on parhaillaan erilaisia strategioita, joilla sijoittaja voi yhä säilyttää nousupotentiaalin sekä samalla suojata viimeisten vuosien vahvaa tuottoa.

Minne ja miten seuraava musta joutsen laskeutuu jää vielä nähtäväksi. Sijoittajan on hyvä kuitenkin aika-ajoin tarkastella kriittisesti omaa salkkua ja miettiä ovatko esimerkiksi kaikki omaisuusluokat hyvin edustettuina ja onko hajautus riittävä.

 

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä alla olevan lomakkeen kautta!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.